Aquest mes recordem...

Montserrat Roig

En el vint-i-cinquè aniversari de la mort de la Montserrat Roig, retrobem unes paraules que va escriure:

"Has llegit que tornes a viure a través de la literatura i endevines que això no és sinó un consol, i ben ximple, i anotes que, volent viure és la vida que se t´escapa. Descobreixes que no podem captar el temps en la seva puresa i, tot d'una, el delit de captar el temps en tota la seva puresa t´ha atrapat."
(Digues que m'estimes encara que sigui mentida pàg, 18 )

Montserrat Roig va néixer el 13 de Juny del 1946 i va morir el 10 de Novembre del 1991. Va néixer i viure durant els anys més grisos dels franquisme. 


Va alternar l'assaig, la crònica, el periodisme, tant escrit com audiovisual, la novel·la i el teatre. Amb un especial interès per la recuperació i l'organització de la memòria històrica, la defensa dels drets de les dones i dels homosexuals. Els seus escrits són reivindicatius de llibertat, tot fent incursions en la bellesa, en el món de l'art. Roig va ser, en molts aspectes, una pionera en la defensa d'una sèrie de drets que, aleshores, semblaven impossibles de reivindicar, i que encara avui són una fita pendent.

A les seves novel·les trobem una repetició de personatges, de perfils de persones, dones pobres que viuen soles amb els fills, abandonades per un home, o a la inversa, homosexuals, represaliats de la guerra civil espanyola... Roig va conèixer profundament ambients diferents al que per origen familiar li tocava viure.
Els viatges van ser importants per la seva formació. Va fer llargues estades d'estudi a l'estranger: Bristol (Anglaterra), Glasgow(Escòcia), Arizona (EEUU) i Leningrad (Unió Soviètica). 

Obres de Montserrat Roig:


Més obres sobre Montserrat Roig a les biblioteques

(Font: Biblioteca Virtual)