L’obra “Vilafranca”, de Jordi Casanovas, obrirà la Capitalitat Cultural 2015


El muntatge teatral de gran format “Vilafranca (un dinar de Festa Major)”, del dramaturg vilafranquí Jordi Casanovas, obrirà els actes de la capitalitat cultural de Vilafranca 2015. El coprodueixen sis teatres municipals catalans i s’estrenarà a principis de l’any que.

Per primera vegada, sis teatres municipals catalans, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca Capital Cultural Catalana 2015, s’associen per fer el salt a la producció teatral d’un espectacle de gran format. “Els Teatres Amics”, una associació formada per L’Atlàntida de Vic, Atrium Viladecans, el Kursaal de Manresa, el Teatre-Auditori Sant Cugat i el Teatre Auditori de Granollers, coprodueixen “Vilafranca” un muntatge escrit i dirigit per Jordi Casanovas.
La producció formarà part dels actes previstos al voltant de la capitalitat de la Cultura Catalana. “Vilafranca (un dinar de Festa Major)” serà un espectacle molt vinculat a la idiosincràsia de les petites ciutats catalanes que s’agrupen al voltant de “Els Teatres Amics”, que comparteixen criteris, decisions i programacions des de fa unes temporades. Ara, aquest grup de teatres, fa un pas més enllà liderant la producció d’un muntatge de gran format.
“Vilafranca” és la tercera part de la trilogia sobre la identitat catalana que ha escrit i dirigit Jordi Casanovas. Una trilogia que va començar amb “Una història catalana” (Premi Butaca al Millor text 2009 i reestrenada a la Sala Gran del TNC el 2013) i que va seguir amb de “Pàtria” (estrenada a El Canal i Teatre Lliure l’octubre de 2012, premiada amb el Premi Ciutat de Barcelona 2012).
Mentre que al primer muntatge de la trilogia, la recerca de la identitat catalana se situava en les fronteres físiques i mentals del país, i el segon se centrava en el món de la política, l’art i la mitologia històrica, “Vilafranca” s’endinsa en el nucli d’una família tradicional catalana i en el debat individual sobre la pròpia personalitat de cada un dels membres de la família. Uns membres que descobriran les seves contradiccions al voltant del que es creuen ser i el que realment són. L’acció es situa a la capital de l’Alt Penedès el 30 d’agost de 1999, festivitat de Sant Fèlix, just abans de l’entrada de l’euro, de l’atac de les Torres Bessones i de tota una sèrie d’esdeveniments que marcarien la fi d’una època, tant a nivell social com polític.
L’autor, Jordi Casanovas, va ser el darrer pregoner de la festa major, l’any 2013.